Cel mai mare comentator al wrestlingului s-a retras
 
De mult prea multe ori in wrestling, termenul de “The Greatest of All Time” este folosit dupa parerea mea. Astfel el nu mai este luat atat in serios, precum daca ar fi utilizat numai pentru oamenii ai wrestlingului care merita cu adevarat sa le fie atribuit acest termen. Atat de multe optiuni in lumea wrestlingului, cum putem noi oare pana la urma sa spunem de cineva ca a fost #1 in terenul sau? Ei bine, cand vine vorba de comentatori nu cred ca multi ma pot contrazice cand zic ca unul mai bun decat Jim Ross, prescurtat “JR” nu a existat.
Chiar si asa asta este destul de greu de demonstrate. Cu siguranta ca JR nu a fost cel mai mare cunoscator sau cel mai eficient din toate timpurile, ba mai mult nu a detinut niciodata postul de color commentator, post care venea cu misiunea de a oferi o analiza detaliata a ceea ce se intampla in ring. Nu, el a fost doar un commentator de tipul play-by-play care doar se ocupa cu comentariul live a actiunii din ring. Deci, putem zice ca nu a fost comentatorul principal vreodata. Dupa parerea mea, un commentator bun in orice domeniu, trebuie sa stie cum sa comenteze actiunea in asa fel incat sa atraga audienta asupra produsului pe care compania il ofera, iar nimeni din lumea wrestlingului vreodata, niciun commentator nu te facea mai atras de ceea ce se intampla in ring, decat Jim Ross.
Felul in care isi transmitea emotiile audientei l-au definitivat pe JR. Cand Ross vorbea, lumea asculta si isi amintea vorbele lui. Ii puteai tot timpul citi pasiunea in voce. Te putea face sa razi, sa scandezi sau chiar sa plangi numai cand ii auzeai vocea in fundal. Nimeni, absolut nimeni nu a a avut vreodata un impact asa de mare din spatele mesei de comentatori. Exista un motiv pentru care si multi wrestleri din ziua de azi nu isi doresc nimic mai mult, decat ca meciul lor sa fie comentat de JR. Putea sa faca dintr-un meci important dar slab, unul classic numai prin vocea sa, vorbele sale fiind de multe ori mai interesante decat munca performerilor din ring.
“There is no one in the history of wrestling that has been able to call a big time main event match like Jim Ross”- Michael Cole
Chiar si cu toate acestea ar fi unii care inca mai zic ca JR nu este cel mai bun. Ba chiar, insusi Jim Ross nu se considera chiar atat de bun. Dupa peste 20 de ani petrecuti la masa cometnatorilor, JR a invatat sa respecte lumea wrestlingului si pe cei care l-au ajutat sa ajunga sus, de aceea Ross oricand este intrebat va spune ca mentorul sau, Gordon Solie merita titlul de cel mai bun commentator din toate timpurile mai mult decat oricine altcineva.
De-al lungul anilor JR nu s-a sfiit vreodata sa il numeasca pe Solie ca fiind cel mai bun. Este si mult adevar in aceste laude, insa sunt si unele nedreptati. Fara doar si poate Gordon Solie intra in categoria greilor cand vine vorba de comentatori ai wrestlingului. Chiar daca la fel ca JR reusea sa atraga publicul numai prin vocea sa, existau si multe momente in care reusea sa te plictiseasca cand detalia unele chestii mult prea mult. Jim Ross a reusit sa “prinda” ceea ce l-a facut pe Solie un “urias”, adaugand si unele chestii de la el, reusind astfel de-al lungul carierei, dupa parerea mea sa il intreaca pe Gordon Solie ca si commentator. Pe deasupra, JR a fost comentatorul celei mai mari companii din lume, in timpul celei mai bune ere a acelei companii, ci anume Attitude Era. Cu siguranta asta i se poate adauga la portofoliu.
Perioada Attitude Era este cunoscuta pentru mai multe lucruri. A fost o perioada haotica plina de experimente in spatele usiilor, ci de multa distractie in ring. Multe nume au definit aceea era, insa o singura voce de pe fundal a reusit sa iasa in prim plan. Vocea comentatorului celei mai bune perioade a WWE-ului, Jim Ross care inca mai imi face pielea de gaina cand il aud cum comenteaza meciul Stone Cold vs The Rock de la Wrestlemania 17. El a fost cel care in acel timp l-a proclamat pe Stone Cold Steve Austin, ca fiind “eroul”, pe Manking, ca fiind “omul ce nu moare”, iar pe Vince McMahon ca fiind “geniul diabolic”.
“I’ve often heard Jim say, “well, Gordon Solie was the best”, and I’ll look Jim Ross right in the eye and tell him “you’re as good as Gordon Solie ever was”– Triple H

 Nu vreau sa transform acest editorial intr-o retrospectiva carierei lui Jim Ross su intr-un lung argument prin care zic de ce e cel mai bun. Vreau sa fie un tribut prin care sa explic ce a adus JR companiei.  A fost cel mai bun. A avut o cariera fantastica, iar chestiile astea trebuie intelese. Oricum intr-un final, ceea ce conteaza e ca JR a avut un asa mare impact asupra companiei, incat nu va fi uitat vreodata. Exista un motiv pentru care retragerea lui Jim Ross a atras atat de mult atentia mai multor actuali si fosti wrestleri. Acesta este omul care a reusit sa castige respectul tuturor celor din WWE. Tranzictia sa de la vocea unei generatii, la mentorul unei viitoare generatii, conteaza si ea.

Tot ceea ce Jim Ross a facut de la inceput si pana la sfarsit a fost spre binele WWE-ului.Cam asta trebuie retinut despre JR. A fost un om care si-a dedicat doua decenii din viata companiei lui Vince, ajutand-o cat poate el si fiti siguri ca o ajutat-o din plin. Fie ca vorbim despre felul in care a comentat un meci sau un promo, sau fie ca vorbim despre un sfat marunt care l-a dat unui coleg, toate astea au ajutat compania.
La revedere Jim Ross, iti urez toate cele bune in ceea ce urmeaza sa faci de acum incolo. Nimeni nu si-a castigat odihna, la fel ca tine.