Andrade nu este primul şi nici ultimul wrestler talentat care pleacă fără mari realizări din WWE, însă nu poate fi ignorat potenţialul pe care îl avea şi ce (nu) a făcut conducerea cu el.

Chiar şi în NXT, Andrade a fost introdus ca un mexican macho, face şi nu a prins din prima. Switch-ul a fost momentul în care Zelina Vega i-a fost dată ca manager, în acel moment, fostul La Sombra a devenit nu doar unul dintre cei mai buni wrestleri din NXT/WWE, pentru că era deja, ci şi unul dintre cei mai over wrestleri. Astfel, problema lui Andrade cu livrarea promo-urilor a fost rezolvată extrem de uşor. Zelina Vega se ocupa de aspectul ăsta şi formau un duo formidabil, atrăgea heat pentru el, adică făcea exact ceea ce trebuia.

Lăsând la o parte aspectul limbii engleze, la care Andrade a lucrat, dovada fiind şi weekend-ul Summerslam 2019, când a venit şi a dat interviuri în limba engleză, chiar dacă nu a fost obligată să facă acest lucru.

În rest, Andrade bifează fiecare caracteristică de care ai nevoie pentru a fi top guy. Great all-rounder, hard worker (ceea ce sunt toţi wrestlerii din WWE lol, dacă nu eşti la acelaşi nivel cu ceilalţi nici în NXT nu debutezi), great look, that IT factor care te face să îl remarci dintr-o mulţime de persoane, abilitatea de a spune o poveste în ring şi prin gesturi, postură, expresii faciale (ceea ce e impresionant pentru că a luptat aproape toată cariera cu mască), a fost un megastar în CMLL, ceea ce demonstrează că poate să formeze o conexiune cu o masă mare de oameni, chimie cu probabil orice wrestler din roster. Prin urmare, e un caz straniu, pentru că a fost scos cu totul de pe TV.

Fără să surprindă pe nimeni, după ce ştirea cu plecarea lui a fost oficială, Andrade le-a mulţumit lui Triple H, William Regal şi Paul Heyman. Heyman fiind persoana despre care se spune că a insistat ca el să primească un push. După ce Heyman nu a mai avut putere de decizie, Andrade a fost “îngropat” în stilul clasic WWE. Un lucru similar s-a întâmplat şi cu Aleister Black, un wrestler care intră în aceeaşi categorie cu Andrade şi care, cel mai probabil, va avea aceeaşi soartă. Fără să intru într-o teorie a conspiraţiei, e doar straniu că toţi wrestlerii pentru care Heyman s-a luptat să primească un rol în companie au fost scoşi de pe TV, mai puţin Shayna Baszler.

Run-ul lui ca heel din NXT a fost memorabil, în special meciurile cu Gargano. Însă putea să facă lucruri grozave şi în main roster. La un moment dat chiar credeam că vor merge pe un program între Andrade şi Rey Mysterio, urmând un meci mask vs. hair la WrestleMania. Nu s-a întâmplat niciodată, dar era ocazia perfectă pentru “pasarea torţei”.

De câţi ani caută WWE un înlocuitor pentru Rey Mysterio? Ok, o dată sau de două ori probabil faci şi alegerea greşită, dar când problema persistă, este foarte posibil ca greşeală să fie la tine şi la modul în care o abordezi, mai exact la bookingul/cum construieşti personajul respectiv. Dintre toţi wrestlerii din ultimii ani care bifau ceea ce, pe hârtie, era nevoie pentru a fi noul hit latino, doar Alberto del Rio a beneficiat de toată încrederea companiei până la un moment dat. Dar şi atunci a fost doar aruncat în main event, cu un booking de toată jena. Pentru noul Rey Mysterio nici nu ai nevoie de o maşinărie de livrat promo-uri, pentru că nu prin asta a impresionat Mysterio. Fuck it, pune-l pe Gran Metalik single şi oferă-i şansa să îşi arate punctele forte, construieşte-l ca the ultimate underdog, dar într-un mod credibil şi care să nu insulte inteligenţa fanilor prin comedy act-uri sau împerecheri cu wrestleri gen King Corbin. Dar e o discuţie degeaba asta. VKM/WWE nu are tupeul să investească timp în construirea unui wrestler. Nu e destul să apari la TV, să câştigi meciuri sau chiar titluri. Trebuie să există un plan bine stabilit, pe o perioadă mai lungă de timp şi să fie dus la capăt, abia atunci poţi să spui că da, nu e ce trebuie. Nu poţi să fii investit într-un personaj dacă booking-ul său este haotic, azi este în main event, săptămâna viitoare e jobber sau e comedy act şi peste o lună dispare subit de pe TV.

Andrade îşi păstrează numele, pentru că este cel din buletin şi poate semnat instant cu orice altă companie de wrestling. Fie că îşi va pune, din nou, masca pe faţă şi va încânta din nou fanii în CMLL ca La Sombra, fie că va lupta sub numele de “El Idolo” Andrade în AEW, Ring of Honor sau New Japan Pro Wrestling, acolo unde a fost campion Intercontinental şi acolo unde este fostul său coleg din Los Ingobernables, Tetsuya Naito, meciurile lui Andrade vor fi un must-see pentru fanii pro wrestling. Până atunci, Andrade a lăsat moştenire, pe lângă unul dintre cele mai mari “What if”-uri, unul dintre cele mai bune meciuri din istoria NXT/WWE.

Andrade „Cien” Almas vs. Johnny Gargano (NXT TakeOver: Philadelphia)

Almas îşi face intrarea ca La Sombra, personajul pe care l-a avut în CMLL şi care este un nume mare în Lucha Libre. Pentru Gargano, la marginea ringului se află Candice LeRae, care a semnat de curând cu NXT.

Am urmărit acel gen de meci la finalul căruia rămâi fără cuvinte. A fost extraordinar, aş putea să fac o recenzie separată vorbind doar despre acest meci. A fost complex, cu diferite straturi care s-au legat toate între ele, dar în acelaşi timp la fel de simplu, pentru că a reuşit să smulgă reacţia tuturor fanilor din arenă.

Performanţa lui Gargano cu greu poate fi bătută. Almas chiar dacă nu a câştigat meciul cu McIntyre foarte clean, a arătat aici ca un adevărat campion, în mare parte fiind şi ajutat de Gargano. Mă bucur nespus că şi-a găsit în sfârşit personajul, iar adăugarea lui Zelina Vega a contribuit foarte mult la ascensiunea lui Almas. Au chimie, li se potrivesc şi personajele, iar intervenţia ei din meci chiar a avut sens, pentru că i-a dat şansa lui Candice să apară. De fapt orice s-a întâmplat în meci a avut sens, fapt ce îmi aminteşte de meciurile lui Daniel Bryan din ROH, apropo de faptul că a fost făcută de mai multe ori pe parcursul meciului comparaţia dintre Bryan şi Gargano.

Rating: *****