În luna septembie a anului 2014, WWE a aruncat în aer lumea wrestlingului cu un articol în care discuta pe larg despre ultimele achiziții, nume mari din șcena indie. Noile adiţii au fost supranumite “The NXT Five” sau “liderii de școală nouă”.

Cei cinci nu erau alții decât Kevin Owens, Sami Zayn, Finn Balor, Adrian Neville și Hideo Itami.

La acea perioadă, Adrian Neville și Sami Zayn erau pe tv de ceva vreme și purtau o luptă acerbă pentru titlul suprem din NXT. Nume precum Owens, Balor și Hideo Itami erau anunțate ca prezențe în brand, dar care încă nu își făcuseră apariția.

NXT TakeOver: R Evolution, 11 decembrie 2014, “liderii de școală nouă” erau prezenți în formula completă pe cardul celui de-al treilea event de tipul NXT TakeOver. Eventul este încă considerat unul dintre cele mai bune showuri puse în șcenă de NXT, și astfel viitorul WWE părea în mainile celor cinci nume menționate mai sus.

Deci, ce s-a întamplat mai exact, de ce în 2019 nici măcar unul din cei cinci nu se află într-o postură favorabilă în WWE?

#5 Kevin Owens

“Oamenii cred ca îmi va fi greu sa ma adaptez la stilul WWE, dar de fapt acesta este primul stil de luptă pe care l-am învățat, ulterior a trebuit să ma adaptez la stilul Ring of Honor.” – Kevin Owens pentru WWE.com

Owens și-a făcut imediat simțită prezența în NXT cu un atac asupra prietenului său cel mai bun, Sami Zayn, chiar în seara în care și-a facut debutul la TakeOver: R Evolution. A devenit campion NXT cu victorie pe Zayn, și era deja parte din main roster în momentul în care a predat titlul NXT către Finn Balor.

În main roster, Owens a reușit să fie un top heel, asistat în segmente de nume precum Chris Jericho sau Vince McMahon, însă cea mai importantă reușită a fost titlul de campion Universal.

La momentul actual Kevin Owens este ținut pe margine de o accidentare și este așteptat să revina în perioada de după WrestleMania 35, contractul acestuia fiind valabil pănă în 2023.

Perspective pentru viitor: Șansele lui Owens să revină în zona de main event sunt extrem de mari, WWE simțind din plin lipsa canadianului care a demonstrat că este unul dintre cei mai buni performer ai companiei, în ring dar și la microfon.

#4 Sami Zayn

Înainte de Johnny Gargano a fost Sami Zayn. Underdogul suprem care după un an întreg de luptă, a reușit să își adjudece în decembrie 2014, titlul NXT. Din păcate supremația lui în NXT nu a durat mult dat fiind unei accidentări, Kevin Owens fiind beneficiarul, însă Zayn a primit un send-off perfect împotriva debutantului Shinsuke Nakamura, în aprilie 2016.

Cariera lui Zayn în main roster nu a fost de mare success, chiar dacă pentru început a avut un program împotriva lui Kevin Owens, ulterior în octombrie 2017 cei doi devenind chiar o echipa. În momentul actual Zayn este accidentat și este așteptat să revina în 2019, însă nu este clar când.

Perspective pentru viitor: Indiferent cât de bun a fost Zayn în NXT, din păcate ceea ce se întâmplă acolo la nivel creativ și de storyline nu poate fi replicat în momentul de față în main show, fie că vorbim de RAW sau SmackDown. Impresia lăsată este că Sami Zayn a fost nedreptățit și că nu a primit atât de multe șanse să se facă remarcat pe cât ar fi meritat. Dacă după revenire WWE își va îndrepta atenția către Zayn, rămane de văzut.

#3 Finn Balor

“Înainte să ajung in Japonia eram doar un copil, însă opt ani în New Japan m-au transformat în barbat. Am ajuns într-un punct în care puteam rămâne toată cariera și puteam avea siguranța jobului, dar am preferat un challenge și am ales să pășesc în necunoscut, în WWE.” – Finn Balor pentru WWE.com

Talentul lui Balor a fost recunoscut imediat de Triple H în NXT. Irlandezul are în momentul actual cel mai lung reign de campion NXT, acesta păstrând titlul pentru 292 de zile. În aprilie 2016 la un house show, Samoa Joe a reușit să închida reignul lui Balor și a devenit campion NXT, de altfel samoanul fiind singura persoana din WWE care a reusit să invinga alter egoul lui Finn Balor, The Demon King.

SummerSlam 2016, Finn Balor devine primul campion Universal, însă este nevoie să renunțe la titlu în ziua urmatoare din cauza unei accidentări. Acesta revine doar în aprilie 2017, și chiar dacă întoarcerea lui în RAW a fost un relativ succes, nu a reușit sa se impună ca și main eventer clar, asta poate și din cauza lipsei de încredere pe WWE a arăta-o după accidentarea din 2016.

Perspective pentru viitor: Finn Balor are încă șanse să ajungă fața companiei. Are ingredientele principale să fie o adevărată mină de aur pentru WWE, din punct de vedere creativ și economic. Un heel turn l-ar ajuta enorm să scape de aura “zâmbăreață” creată de WWE.

Orice fel de stable în genul Balor Club, Bulletproof, The Club, ar fi un instant hit pentru WWE. N-am uitat de cel mai mare atu pe care Finn Balor îl are, implicit și WWE, The Demon King. Alter egoul supranatural pe care Balor l-a construit ani de zile în New Japan, aduce fanii de fiecare dată la cote maxime și ar putea aduce de asemenea încasări gigantice pentru Vince McMahon.

#2 Adrian Neville

“Nu am avut un interes să ajung devreme în WWE. Mi-am dorit să calatoresc, să fiu un performer mult mai bun în momentul în care aș fi ajuns în WWE. Sincer, wrestleri de genul meu ajung greu în WWE, nu mi-aș fi imaginat niciodată că am să reușesc. Faptul că acum sunt aici, este incredibil.” – Adrian Neville pentru WWE.com

Neville a fost unul dintre cele mai bune personaje pe care NXT le-a avut la dispoziție. Britanicul a câștigat titlul suprem în februarie 2014 de la Bo Dallas, chiar la primul event de tip TakeOver, NXT TakeOver: Arrival. Neville a fost campion timp de 287 de zile, și a predat titlul mai departe către Sami Zayn.

Prestația lui în main roster a fost extraordinară. “King of the Cruiserweights” așa cum a fost numit, s-a bucurat de suportul fanilor, cu atât mai mult că Neville era un bad guy la momentul acela. Capacitățile atletice de care a dat dovadă l-ar fi plasat între cei mai buni din lume, cu mult peste alți wrestleri ce acaparau șcena de main event.

Nemulțumirea lui a luat amploare când reignul lui de campion cruiserweight s-a încheiat abrupt după 197 de zile la RAW, în fața lui Akira Tozawa. Motivul invocat pentru această schimbare a titlului a fost că Vince McMahon pur și simplu a dorit o schimbare de titlu la acel RAW, iar titlul cruiserweight era la îndemână.

Feudul cu Enzo Amore a pus capac pentru Adrian Neville, care și-a dorit rezilierea imediată în octombrie 2017. WWE a ales să înghețe contractul cu Neville, crezând că vor ajunge la un consens pentru revenirea acestuia în companie, însă făra rezultat. Pe 24 august 2018, Neville a fost anunțat de WWE ca liber de contract.

Perspective pentru viitor: AEW. Anul 2019 a venit cu multe surprize pentru fanii wrestlingului, printre care și anunțul că o nouă promoție condusă de Cody Rhodes și Young Bucks își va face apariția, asta mai ales după succesul pe care cei trei l-au avut la All In în 2018.

All Elite Wrestling a anunțat că Adrian Neville a.k.a PAC, va fi parte din rosterul care va încerca să schimbe lumea wrestlingului. Pe lângă AEW, PAC lucrează în momentul actual și în Dragon Gate, promoția în care s-a făcut remarcat înainte de a ajunge în WWE.

#1 Hideo Itami

“Totul s-a schimbat de când am ales să plec din Japonia. Mi-am dorit mai mult. Mi-am dorit să arat cine sunt. Când am început, nu m-am gândit la WWE, dar visul meu a devenit din ce în ce mai mare. “ – Hideo Itami pentru WWE.com

După ce în octombrie 2014 a debutat în NXT, succesul lui Hideo l-a propulsat să participe în Andre The Giant Battle Royal la WrestleMania 31. În următoarea perioadă din nefericire avea să se accidenteze și să lipsească din ring mai mult de un an.

Aprilie 2017 a anunțat revenirea lui Itami în NXT, într-un feud cu Bobby Roode, însă rezultatele nu au fost cele așteptate. Hideo Itami este singurul dintre cei cinci care nu a reușit să își adjudece titlul suprem în NXT.

Trecerea lui în 205 Live nu a fost una cu noroc, japonezul nereușind să se impună ca lider al brandului așa cum era așteptat. Au urmat cateva luni în care să zbatut în meciuri cu Akira Tozawa, Buddy Murphy sau Cedric Alexander, însă WWE a ales ca Hideo să nu primească șanse nici măcar în 205 Live. Ianuarie 2019, Hideo Itami solicita rezilierea contractului cu WWE și aceasta îi este garantată.

Perspective pentru viitor: Catalogat la venirea în WWE ca unul dintre cei mai buni din lume, Hideo Itami a.k.a KENTA nu și-a atins potențialul întrevăzut de mulți în momentul în care acesta a ajuns în NXT. Toată această neșansă poate fi pusă pe seama accidentărilor, dar și pe lipsa de încredere pe care WWE a arătat-o după revenirea acestuia în ring.

Cel mai probabil Itami se va întoarce în Japonia, daca nu în NOAH acolo unde și-a construit numele, atunci ar putea avea o șansă în NJPW, unde divizia junior heavyweight sufera după accidentarea lui Hiromu Takahashi și plecarea lui Kushida. Este foarte putin probabil să-l mai vedem în Statele Unite, de altfel se crede că WWE a condiționat rezilierea de această promisiune, ca Itami să nu lupte în USA.

– Scris de Patrik pentru WrestleLegion