William Jason Reso (nascut pe 30 noiembrie 1973) e un wrestler profesionist Canadian si actor, mai cunoscut sub numele de ring Christian si Christian Cage. Actualmente lupta pentru World Wrestling Entertainment (WWE), in brand-ul SmackDown.

Reso a fost antrenat de fostii wrestleri Ron Hutchinson, Dori Funk Jr. si Tom Prichard. El si-a facut debutul in wrestling in 1995. Reso a luptat in diferite federatii canadiene. In timpul petrecut in aceste federatii, el a castigat numeroase titluri in divizia tag team. Reso a semnat cu WWF in august 1998, dupa ce s-a antrenat in teritoriul de dezvoltare, The Funking Conservatory.

Dupa ce a semnat cu WWF, Reso si-a facut debutul si a castigat primul sau titlul in companie, cel WWF Light Heavyweight, si l-a detinut timp de o luna. De asemenea, in 1998 i s-a dat un gimmick de vampire si a format o alianta cu Gangrel si Edge, formand The Brood. Urmatorul an, Reso si Edge s-au despartit de Gangrel si au format propria alianta. Cei doi au castigat titlurile WWF Tag Team de 7 ori. Echipa insa s-a destramat in 2001. Imediat dupa, Reso a lucrat ca luptator single, castigand titlurile WWF European si WWF Intercontinental.

Dupa plecarea sa din WWE, el a semnat cu Total Nonstop Action Wrestling (TNA)in noiembrie 2005, unde a luptat sub numele de Christian Cage. In februrarie 2006 el a castigat primul titlu mondial din cariera – NWA World heavyweight, dar l-a pierdut 4 luni mai tarziu. El a recastigat titlul in ianuarie 2007, ceea ce a condus la nasterea proprei sale aliante, cunoscuta sub numele de Christian’s Coalition. Acesta a pierdut titlul in mai 2007, iar Christian’s Coalition a luat sfarsit la inceputul lui 2008. Reso a plecat din TNA la sfarsitul lui 2008 si a resemnat cu WWE in februarie 2009, atunci cand a debutat in brand-ul ECW.

In aprilie 2009, Reso a castigat primul sau titlu ECW, iar mai apoi l-a castigat din nou in iulie 2009. Reso detine recordul pentru cel mai lung reign al centurii ECW in era WWE.
Pe langa centurile supreme si cea ECW, Reso a mai castigat titlurile World Tag Team de 9 ori, titlul WWF/E Intercontinental de 3 ori, titlul WWF European o singura data, titlul WWF Hardcore o singura data si titlul WWF Light Heavyweight o singura data.

  • Viata personala

William Jason Reso s-a nascut in Kitchener, Ontario, Canada pe 30 noiembrie 1973 dintr-un tata american si mama canadianca. El a jucat hochei si a fost fan al wrestlingului inca de mic copil. Dup ace s-a mutat in Orangeville, Ontario, cand era mic, Reso l-a intalnit pe Adam Copeland (Edge), care a devenit cel mai bun prieten al sau, iar mai apoi partener de echipa. Cei doi au fost impreuna la scoala Orangeville District. Inainte sa se mute in Orangeville, Reso a locuit in Huntsville, Ontario si East Luther-Grand Valley, Ontraio. El e prieten apropiat cu Terry Gerin (mai cunoscut ca Rhino sau Rhyno).

Reso locuieste la ora actuala in Tampa, Florida cu sotia sa germana, Denise Reso, cu care s-a casatorit in 2001.

  • Cariera

Inceputurile
In septembrie 1994, Reso a intrat in scoala de wrestling Sully’s Gym, detinuta de Ron Hutchinson. Unul din numele sale de ring, “Christian Cage”, a fost o combinatie intre numele actorilor Christian Slater si Nicolas Cage. Cariera lui Christian a inceput in iunie 1995 intr-un meci impotriva lui Zakk Wyld, care s-a terminat la egalitate. In 1997, el a facut parte din THUG Life, un stable (sau alianta) care i-a inclus pe Joe E. Legend, Zakk Wyld, Rhino si Sexton Hardcastle. Ca echipa in federatiile canadiene, Copeland (Edge) si Reso (Christian) erau cunoscuti ca “High Impact”, iar mai tarziu ca “The Suicide Blondes”. Cei doi au detinut titluri in numeroase federatii si au luptat in Canada, Statele Unite si Japonia.
Reso a castigat titlul ECWA Heavyweight pe 18 iulie 1998 si l-a tinut pan ape 15 octombrie 1999.

Cand Copeland a primit un tryout in WWF, Reso a mers cu el. Reso si Copeland au avut un meci netelevizat unul impotriva celuilalt pe care Copeland l-a castigat. Dupa tryout, Copeland a semnat un contract cu WWF-ul. Dupa ce Copeland a fost promovat de la statutul de “wrestler in dezvoltare” la statutul de wrestler care participa la tururi cu rosterul principal, Copeland a pus o vorba buna pentru Reso, aducandu-l astfel pe acesta la teritoriul de antrenament detinut de Dory Funk Jr in 1998. Dupa ce s-a antrenat, Reso a semnat un contract cu WWF-ul.

  • World Wrestling Federation / Entertainment (1998-2005)

The Brood
Cand Reso a venit in WWF, acesta si-a scurtat numele de ring la Christian. Reso si-a facut debutul pe 27 septembrie 1998 la Breakdown: In Your House PPV, distragandu-I atentia lui Edge in timpul meciului cu Owen Hart, dezvaluind astfel alianta sa cu Gangrel. El a castigat titlul WWF Light Heavyweight in chiar primul sau meci official impotriva lui Taka Michinoku pe 18 octombrie 1998 la Judgment Day: In Your House PPV.

Christian a primit gimmick-ul de vampire si a format o alianta cu Ganbriel si Edge, care mai apoi a fost cunoscuta sub numele de The Brood. Acestia au avut un conflict cu The Undertaker’s Ministry of Darkness.

Edge si Christian
In 1999, Christian si Edge s-au despartit de Gangrel, care s-a aliat cu The Hardy Boyz, formand astfel The New Brood. Ca rezultat, ei au inceput un conflict cu Hardy Boyz care a continuat intr-un Ladder Match la PPV-ul No Mercy pe 17 octombrie 1999, care a avut ca miza serviciile managerial ale lui Terri Runnels si 100.000 de dolari, meci castigat de Hardy Boyz. La WrestleMania 2000 pe 2 aprilie 2000, Christian si Edge i-au invins pe Hardy Boyz si Dudley Boyz (Bubba Ray si D-Von) pentru a castiga titlurile WWF Tag Team intr-un Triangle Ladder Match, care a dus la crearea meciului de tip TLC.

In urma victoriei, Christian si Edge s-au transformat in personaje negative, trecand de la atitudinea intunecata la personaje de comedie, castigand titlurile tag team de inca 6 ori.  La SummerSlam pe 27 august 2000, cei doi si-au aparat cu success titlurile tag team in primul meci de tipul TLC impotriva Hardy Boyz si Dudley Boyz. Pe 21 ianuarie 2001, la PPV-ul Royal Rumble, Christian si Edge au pierdut titlurile in favorea Dudley Boyz. Luna urmatoare, pe 25 februarie 2001 la No Way Out, ei nu au reusit sa recastige titlurile, dar au facut-o pe 1 aprilie 2001 la PPV-ul WrestleMania X-Seven, unde i-au invins pe Hardy Boyz si Dudley Boyz in cel de-al doilea TLC din istorie, meci considerat unul dintre cele mai bune desfasurate vreodata. Edge si Christian au fost invinsi de Brothers of Destruction (Kane si The Undertaker) pentru titlurile tag team pe 19 aprilie 2001 la un episode al WWF SmackDown!

Dupa ce au pierdut titlurile, intre cei doi au inceput sa existe conflicte care au culminat cu castigarea turneului King of The Ring 2001 de catre Edge pe 24 iunie la PPV-ul King of The Ring. Edge a devenit un favorit al fanilor in timpul “The Invasion”. Christian a facut turn-heel pe Edge dupa ce acesta a castigat turneul, rezultand astfel un conflict intre cei doi pentru titlul WWF Intercontinental al lui Edge. Conflictul a durat cateva luni, timp in care titlul si-a schimbat detinatorul de doua ori.

Competitia la single
Christian a inceput cariera single castigand titlul WWF European de la Bradshaw in octombrie 2001, pe care l-a pierdut mai tarziu in favorea lui Diamond Dallas Page in ianuarie 2002. Dupa o serie de infrangeri, Christian a anuntat ca se retrage din WWF, dar DDP l-a facut pe Christian sa se razgandeasca si a devenit protejatul sau. Christian s-a intalnit cu DDP la WrestleMania X8 pentru titlul European, eveniment care a avut loc pe 17 martie 2002, acolo unde DDP l-a invins. La acelasi PPV, Christian a invins-o pe Mighty Molly pentru a castiga titlul WWF Hardcore, dar l-a pierdut tot in aceeasi seara in favoarea lui Maven.

Dupa WrestleMania X8, Christian a format o alianta cu co-nationalii sai canadieni, Lance Storm si Test in iunie 2002, numindu-se The Un-Americans. Impreuna, Christian si Storm au castigat titlurile numite acum WWE Tag Team, cunoscute inainte ca WWF Tag Team pe 21 iulie 2002 la PPV-ul Vengeance, dar le-au pierdut pe 23 septembrie la un show WWE Raw. Mai tarziu el a format echipa cu Chris Jericho, castigand titlurile World Tag Team, foste WWE Tag Team (dupa ce acestea au fost redenumite). Christian si Jericho au pierdut titlurile intr-un meci de tipul Fatal 4-Way Elimination care i-a mai implicat pe Dudley Boyz, Booker T si Goldust, dar si William Regal si Lance Storm, pe 15 decembrie 2002 la PPV-ul Armageddon.

In 2003, dupa ce a primit sfaturi de la The Rock, Christian s-a auto-proclamat “The New People’s Champion” si a inceput sa-si numeasca fanii “The Peeps”. El a castigat un Battle Royal la Judgment Day pentru titlul WWE Intercontinental, vacant la acea data. Urmatoarea seara la RAW, el a aparut la talk show-ul lui Chris Jericho, numit The Highlight Reel, avand un nou look care infatisa par scurt si un nou echipament. Mai tarziu Christian a pierdut titlul in favoarea lui Booker T pe 7 iulie la Raw, dar l-a castigat la un house show pe 10 august 2003 dupa ce Booker s-a accidentat.

De asemenea, in 2003 Christian si Jericho au inceput sa aiba o relatie cu divele Trish Stratus si Lita. Ca parte a povestii, s-a dezvaluit ca cei doi au facut un pariu in care cel care se culca primul cu femeia sa, castiga un dolar Canadian. In ciuda pariului, Jericho si-a continuat relatia sa cu Stratus, care mai apoi a dus la un turn-heel al lui Christian pe Jericho. La WrestleMania XX pe 14 martie 2004, Christian l-a intalnit pe Jericho intr-un meci cu Trish Stratus de partea lui Jericho. Cu toate astea, Stratus l-a lovit accidental pe Jericho, facandu-l pe Christian sa castige meciul. Mai apoi Stratus si-a unit fortele cu Christian, devenind iubita sa. In timpul unui Steel Cage pe 10 mai la Raw, Christian a suferit o grava accidentare la spate, care l-a facut sa piarda 4 luni de actiune in ring. El s-a intors pe 30 august la Raw, continuandu-si conflictul cu Jericho.

Captain Charisma
Gimmick-ul lui Christian s-a transformat in unul de “cocky”, devenind un personaj negative care se supraevalua, denumindu-se “Captain Charisma” in octombrie 2004. Pe 6 decembrie 2004, el a fost fortat sa lupte in postura de Captain Charisma, intr-un costum de supererou de catre Jericho, care a fost Manager General pentru o seara. Christian a fost mai apoi acompaniat de Tyson Tomko, pe care l-a numit “Problem Solver”.

In ciuda faptului ca interpreta un personaj negative, Christian si-a facut propria baza de fani, pe care i-a numit de-a lungul timpului “Peeps”, “Peepulation” sau “Chrstian’s Coalition”.
In aprilie 2005, Christian a participat in primul Money in The Bank Ladder Match din istorie la WrestleMania 21 pe 3 aprilie 2005. Dupa asta, Christian s-a intalnit cu John Cena la inceputul anului, a inceput sa arunce intepaturi la adresa acestuia, spunand ca e un rapper mai bun decat el si numindu-l pe Cena un “prefacut”. Christian era aclamat de marea parte a publicului pentru segmentele sale impotriva lui Cena, devenind mai apoi main eventer. Dupa ce Cena a castigat titlul WWE, el a fost mutat in brand-ul Raw, unde si-a aparat cu success titlul in fata lui Christian si Jericho pe 26 iunie 2005 la PPV-ul Vengeance.

Pe 30 iunie Christian a fost mutat in SmackDown! El l-a inlocuit pe Big Show intr-un Six-Man Elimination Match pentru noul titlu creat in SmackDown, insa a pierdut in fata lui JBL. Imediat dupa, Christian a primit propriul sau show numit “The Peep Show”.

Plecarea
Pe 31 octombrie 2005, contractual lui Reso cu WWE-ul a expirat. Potrivit jurnalistului Dave Meltzer, WWE-ul i-a oferit un nou contract, insa el a refuzat. Ultimul sau meci a avut loc la filmarile SmackDown pentru episodul din 4 noiembrie. In ciuda plecarii sale, Christian a aparut pe 31 octombrie la RAW si la PPV-ul Taboo Tuesday pe 1 noiembrie, indeplinindu-si astfel obligatiile catre companie.

La inceputul lui 2007, Reso s-a autodenumit “The Instant Classic”, continuand insa sa isi spuna si “Captain Charisma” la aparitiile netelevizate.

  • Total Nonstop Action Wrestling (2005-2008)

Debutul si succesul instant
Reso a debutat in TNA pe 13 noiembrie 2005 la PPV-ul TNA Genesis sub fostul sau nume de ring, Christian Cage. El a spus in primul sau discurs ca doreste sa castige titlul NWA World Heavyweight, detinut la acea vreme de Jeff Jarrett, aruncand insa si cateva intepaturi la adresa WWE-ului. Scott D’Amore s-a aliat cu Christian Cage si i-a oferit acestuia un loc in Team Canada si i-a dat acestuia un tricou cu Team Canada, spunandu-I sa ia o decizie. Mai tarziu in aceeasi seara, dupa main event, un Six Man Tag Team Match intre echipa formata din Jeff Jarrett si AWM, impotriva lui Rhino si Team 3D. Dupa meci Team Canada i-a atacat pe Rhino si Team 3D. Dupa ce Cage s-a intors in ring, el si-a dat jos jacheta, aratand astfel tricoul Team Canada oferit mai devreme In acea seara de Scott D’Amore. D’Amore a spus mai apoi ca Cage face parte din Team Canada, pana in momentul in care acesta a facut turn pe el, atacandu-l cu manevra sa de final, Unprettier. Cage impreuna cu Rhino si Team 3D au atacat AMW si Team Canada, aruncandu-i afara din ring.

Cage si-a facut prima aparitie la TNA Impact!  Pe 19 noiembrie 2005, atacandu-l verbal pe Monty Brown. Cei doi au avut un meci pentru determinarea pretendentului la titlul supreme pe 11 decembrie 2005 la PPV-ul Turning Point, meci castigat de Cage. Acesta a participat in primul sau PPV TNA facand echipa cu Sting pentru a ii invinge pe Monty Brown si Jeff Jarrett. Cage l-a invins pe campionul Jarrett pentru titlul NWA World Heavyweight pe 12 feburarie 2006 la PPV-ul TNA Against All Odds.

Cage si-a aparut titlul impotriva lui Brown la Destination X. Mai tarziu Christian Cage a inceput un feud cu Abyss, pe care l-a intalnit la PPV-ul Lockdown intr-un Six Sides Steel Cage Match pentru titlul suprem. Conflictul dintre Abyss si Cage a continuat pana la PPV-ul Sacrifice de pe 14 mai 2006, unde Cage l-a invins pe Abyss pentru a isi recastiga titlul NWA care fusese furat de catre Abyss.

Pe 18 iunie 2006 la TNA Slammiversary, Cage a fost invins de Jeff Jarrett intr-un King of The Mountain Match care i-a mai inclus pe Abyss, Ron Killings si Sting. Meciul a fost mai apoi declarat neoficial din cauza interventiei lui Larry Zbyszko si a arbitrului Earl Hebner la finalul meciului, ajutandu-l pe Jarrett sa castige. Titlul a fost declarat vacant pana cand cea mai importanta persoana a TNA-ului la acea vreme, Jim Cornette i-a acordat titlul inapoi lui Jarrett pe 29 iunie 2006 la Impact!

Alte conflicte
Pe 13 august 2006, Cage a fost in coltul lui Sting la Hard Justice, acolo unde campionul Sting l-a infruntat pe Jeff Jarrett, cu Scott Steiner in coltul sau pentru titlul NWA World Heavyweight. In timpul meciului, Cage a intervenit de nenumarate ori pentru a il ajuta pe Sting, asa cu Steiner a facut pentru Jarrett, pana cand Cage a facut turn-heel pe Sting dup ace i-a luat chitara lui Jarrett si l-a lovit pe Sting cu ea in cap.

Dupa asta, Cage a inceput un conflict cu Rhino, unul din prietenii sai apropiati. Pe 17 august 2006, Rihno l-a intrebat pe Cage despre actiunile de la Hard Justice, iar Christian a spus ca a facut-o pentru binele TNA-ului. La urmatorul show, Rihno l-a atacat pe Cage, incepand o lupta care s-a incheiat atunci cand Cage l-a lovit pe Rhino in cap cu un scaun metallic. Acestea au dus la un meci intre cei doi la No Surrender pe 24 septembrie, meci castigat de Cage. O revansa a avut loc la Bound for Glory pe 22 octobmrie 2006, unde Cage a castigat din nou. Ei au avut ultimul lor meci pe 16 noiembrie la Impact!, unde Cage l-a invins pe Rihno intr-un Barbed Wire Six Sides of Steel Cage Match.

Fostul bodyguard al lui Christian din perioada WWE, Tyson Tomko (acum numit simplu Tomko) si-a facut debutul in TNA pe 23 noiembrie, ajutandu-l pe Cage sa castige.

Christian’s Coalition
Cage s-a luptat pentru titlul NWA World Heavyweight la Final Resolution pe 14 ianuarie 2007 impotriva lui Abyss si Sting, de data aceasta intr-un meci de tip Elimination. Cage a castigat dupa ce l-a numarat pe Sting, dupa ce Abyss fusese deja eliminate. Dupa Final Resolution, Cage s-a pregatit pentru primul sau meci in postura de campion impotriva lui Kurt Angle. Pe 8 februarie 2007 la Impact!, Scott Steiner si-a facut aparitia atacandu-l pe Kurt Angle si trecand de partea lui Christian Cage.

Pe 8 martie 2007, Cage a spus ca el, Tomko si Steiner sunt o familie inseparabila pe care a numit-o Christian’s Coalition. Dupa un scurt conflictcu Samoa Joe, Cage a fost anuntat in postura de capitan intr-o echipa de 5 oameni pentru meciul Lethal Lockdown de la PPV-ul TNA Lockdown pe  15 aprilie 2007, impotriva echipei condusa de Kurt Angle. Echipa lui Cage a fost formata din el, Tomko, Steiner, AJ Styles si Abyss, impotriva echipei Angle, Samoe Joe, Rihno, Sting si Jeff Jarrett.

National Wrestling Alliance (NWA), detinatorii titlurilor NWA World Heavyweight si NWA Tag Team le-au luat titlurile lui Cage si Team 3D. Directorul Executiv al NWA Robert K. Trobich a spus ca motivul a fost legat de faptul ca Christian a refuzat sa isi apere titlul la house show-urile NWA. La PPV, Cage a avut in continuare centura NWA la brau, pe care a aparat-o intr-un meci cu Sting si Kurt Angle. Angle a iesit victorios dupa ce l-a facut pe Sting sa cedeze, iar in acelasi timp l-a numarat pe Cage si a fost anuntat ca noul campion supreme. La Impact! Angle a venit cu o noua centura care a fost intitulata TNA World Heavyweight.

A urmat o perioada in care Christian Cage a incercat sa isi recastige titlul, insa fara success.

Sfarsitul Coalition si plecarea
Styles si Tomko l-au ajutat pe Angle sa retina titlul TNA, in timp ce Cage privrea de pe rampa de intrare. Styles si Tomko au fost mai tarziu anuntati ca membri in noul grup al lui Angle numit The Angle Alliance.
Cage a facut echipa cu Samoa Joe si Kevin Nash la Destination X pe 9 martie 2008 pentru a invinge Angle Alliance formata din Angle, Sryles si Tomko intr-un meci de tip Six-Man Tag Team. Cage si Tomko au fost anuntati ca adversari pentru Lockdown in binecunoscutul meci Lethal Lockdown. Echipa lui Cage formata din Cage, Rihno, Nash, Morgan si Sting a invins echipa lui Tomko formata din el, Styles, Brother Devon, Brother Ray si James Storm.

Cage a fost invins in ultimul sau meci in TNA pe 9 niembrie 2008 de catre Booker T, noul campion Legends la acea vreme, intr-un meci care avea ca stipulatie ca in cazul in care Cage pierdea, acesta era neovit sa intre in nou-formata alianta Main Event Mafia.

La episodul din 13 noiembrie 2008 al Impact!-ului, Cage a avut ultima sa aparitie in TNA inainte de expirarea contractului. Cage a fost atacat si “accidentat” de catre Angle, Booker T, Nash si Steiner.

  • Revenirea in World Wrestling Entertainment (2009-prezent)

ECW (2009-2010)
Intr-un interviu acordat de Dixie Carter, presedintele TNA, aceasta a confirmat ca Reso a resemnat cu WWE-ul. Reso nu a aparut in federatie pan ape 10 februarie 2009, atunci cand si-a facut aparitia in ECW sub vechiul sau nume “Chrstian” in postura de personaj pozitiv, confruntandu-l pe campionul Jack Swagger. Christian a castigat un Battle Royal intre toate cele 3 brand-uri ale federatiei pe 10 martie 2009 la ECW, reusind astfel sa intre ultimul in meciul Money in The Bank de la WrestleMania XXV. Christian n-a reusit insa sa castige pe 5 aprilie si CM Punk a reusit sa ia servieta.

Christian a castigat un turneu care l-a facut pretendentul numarul 1 la titlul ECW. La Backlash 2009, Christian a reusit s ail invinga pe Swagger pentru titlul ECW. Christian si Swagger au inceput un conflict care mai tarziu l-a implicat si pe Tommy Dreamer, care i-a invins pe cei doi intr-un meci Hardcore, devenind astfel noul campion ECW la Extreme Rules pe 7 iunie 2009.

Christian s-a batut cu Dreamer pentru titlul ECW pe 15 iunie 2009 la Raw, insa nu a reusit sa recastige titlul. Totusi, a reusit sa o faca pe 26 iulie 2009 la PPV-ul Night of Champions. Acesta a reusit sa isi apere titlul, iar mai apoi a inceput un conflict cu William Regal. Au urmat cateva victorii, din care una in doar 8 secunde cu William Regal la SummerSlam. Christian a reusit sa isi retina titlul si la PPV-ul TLC impotriva lui Shelton Benjamin, intr-un Ladder Match.
La Royal Rumble acesta si-a retinut din nou titlul in fata lui Ezekiel Jackson, insa l-a pierdut pe 16 februarie in fata lui Ezekiel la ultimul show ECW.

Raw, SmackDown si accidentarea (2010)
Pe 22 februarie la RAW s-a anuntat ca Christian a resemnat cu Raw-ul. Mai tarziu in aceeasi seara, acesta l-a invins pe Carlito pentru a intra in Money in The Bank la WrestleMania XXVI, dar nu a reusit sa castige. In februarie 2010, Christian a fost anuntat ca WWE Pro pentru primul sezon al WWE NXT, avandu-l ca incepator pe Heath Slater. La Draft-ul de pe 26 aprilie acesta a fost mutat in brand-ul SmackDown. Acesta a facut parte dintr-un turneu pentru titlul Intercontinental, ajungand pana in finala, acolo unde a fost invins insa de Kofi Kingston. Pe 2 iulie a fost anuntat ca acesta va lupta in Money in The Bank-ul din SmackDown la noul PPV Money in The Bank al WWE-ului. Acesta nu a reusit nici de aceasta data sa castige servieta.

In septembrie 2010 s-a accidentat la muschiul pectoral si s-a anuntat absenta acestuia pentru o perioada de 6 luni. Dupa operatie insa, s-a anuntat ca acesta va lipsi doar 4 luni. Accidentarea a fost pusa pe baza unui atac al lui Alberto del Rio in backstage, care l-a pus pe acesta in manevra sa de final la episodul din 24 septembrie 2010 al SmackDown!-ului.

Revenirea (2011)
Pe 20 februarie 2011, Christian si-a facut revenirea la PPV-ul Elimination Chamber, salvandu-l pe Edge de la un atac al lui Alberto del Rio, si in acelasi timp, razbunandu-se pe mexican. La show-urile de dupa Elimination Chamber, Christian a continuat sa il salveze pe Edge, iar impreuna cu acesta sa ii invinga pe Del Rio si bodyguard-ul sau, Brodus Clay.

Imediat dupa victoria de la WrestleMania, Edge si-a anuntat retragerea, iar Christian a fost cel care a devenit no 1 contender la titlul World Heavyweight dupa ce a castigat un battle royal de 20 de oameni la SmackDown. La Extreme Rules 2011, Christian l-a invins pe Del Rio intr-un Ladder Match cu putin ajutor din partea lui Edge, castigand astfel primul sau titlu suprem in WWE. Capitanul Charisma a devenit primul om din istorie care a detinut atat titlul NWA, cat si cele ECW, respectiv World Heavyweight.

Cateva zile mai tarziu, la prima editie SmackDown de dupa Elimination Chamber, publicul l-a ales ca prim challenger la titlul lui Christian pe nimeni altul decat Randy Orton, care a si reusit sa castige titlul in main event. Dupa cateva saptamani, Christian a avut rematch la Over the Limit, nereusind sa recastige insa titlul. La doar o saptamana dupa, Randy Orton l-a invins pe Sheamus in Main Event-ul unui SmackDown la care Christian a fost arbitru special, pentru ca dupa meci, acesta sa il loveasca cu titlul in cap pe Orton, facand turn-heel.
La Money in The Bank, Christian l-a invins pe Orton prin descalificare, dupa ce Randy l-a lovit sub centura, canadianul castigand astfel al doilea titlu World Heavyweight in urma stipulatiei care nu ii permitea lui Orton sa fie descalificat.
Christian a pierdut din nou titlul in fata aceluiasi Randy Orton la SummerSlam, iesind astfel din peisajul centurii, insa incepand o campanie care inca mai amuza fanii, numita “one more match” (nr. “inca un meci pentru titlu”).

La finalul anului 2011, Christian a avut un feud cu Sheamus, acesta incheindu-se la Vengeance. Pe 9 noiembrie in turneul european, Christian a suferit o noua accidentare, de data aceasta la genunchi, devenind indisponibil pe termen indefinit. Dupa accidentare, Christian a mai avut scurte aparitii la Slammy Awards pe 12 decembrie si ziua urmatoare la Tribute to the Troops.

  • In wrestling

Manevre de final
–    Frog Splash (TNA) – folosita ca tribute catre Eddie Guerrero
–    Killswitch (WWE) / Impaler (WWF) / Unprettier (WWF/E / TNA)

Manevre semnatura
–    Cloverlead (TNA)
–    Dropkick
–    Fireman’s Carry Gutbuster
–    Flapjack
–    Flashpoint (European Uppercut) – 2007-prezent
–    Variatii de DDT (Inverted, Implant, Tornado)
–    One man con-chair-to (de obicei alaturi de Edge, dar si in TNA)
–    Spear

Nickname-uri
–    “The Creepy Little Mastard (CLB)” (WWE)
–    “The New People’s Champion” (WWE)
–    “Captain Charisma” (WWE / TNA)
–    “The Champ” (TNA)
–    “The Instant Classic” (TNA)

Melodiile de intrare
–    “Blood” de Jim Johnston (foloita ca parte a The Brood) (WWF)
–    “Blood Brother” de Jim Johnston (WWF)
–    “At Last” de Jim Johnston (WWE)
–    “Just Close Your Eyes” de Waterproof Blonde (WWE)
–    “Take Over” de Dale Oliver (TNA / ROH)
–    “Just Close Your Eyes” de Story of The Year (WWE)

  • Titluri castigate si alte reusite

East Coast Wrestling
–    ECWA Heavyweight Champion (o singura data)
New Tokyo Pro Wrestling
–    NTPW  Pro Tag Team Champion (o singura data) – cu Sexton Hardcastle
Pennsylvania Championship Wrestling
–    PCW Heavyweight Champion (o singura data)
Total Nonstop Action Wrestling
–    NWA World Heavyweight Champion (de doua ori)
World Wrestling Federation / World Wrestling Entertainment
–    World Heavyweight Champion (de doua ori)
–    ECW Champion (de doua ori)
–    WWF/E Intercontinental Champion (de trei ori)
–    WWF European Champion (o singura data)
–    WWF Hardcore Champion (o singura data)
–    WWF Light Heavyweight Champion (o singura data)
–    WWF/E Tag Team Champion/World Tag Team Champion (de noua ori) – cu Chris Jericho (1), Edge (7) si Lance Storm (1)
Wrestling Observer Newsletter
–    Tag Team of the Year (2000) – cu Edge